Recensie: Erecode – Alan Gratz
De Amerikaanse Kamran Smith heeft het allemaal voor elkaar. Hij is de ster van zijn footballteam, date met het leukste en slimste meisje van de school, en gaat binnenkort net als zijn oudere broer Darius het leger in. Ondanks dat Kamrams moeder uit Iran komt, heeft hij zich altijd honderd procent Amerikaans gevoeld.
Maar dan verandert ineens alles.
Darius wordt beschuldigd van een terroristische aanval. Kamran weigert te geloven, zelfs als hij de video ziet waarin zijn broer dreigt met nog meer dodelijke aanslagen. Opeens is iedereen tegen Kamran en zijn familie, en lijkt hij de enige te zijn die overtuigd is van de onschuld van zijn broer. Vooral als hij denkt dat Darius hem via de videobeelden geheime codes doorstuurt. In een race tegen de klok probeert Kamran de hints en codes te ontcijferen om zo steeds dichter bij zijn broer te komen – en bij de waarheid.
Maar is dat wel een waarheid die Kamran onder ogen wil komen? En in hoeverre zet hij zijn eigen leven op het spel?
Kamran voelt zich een Amerikaan, want hij is Amerika geboren. Alleen zijn moeder komt uit Iran. Waardoor Kamran en zijn broer na de aanslagen van 11 september vaak op straat worden nagekeken.
Tijdens de gala krijgt Kamran een opmerking naar zijn hoofd gegooid over zijn familie. Specifiek over zijn broer Darius. Kamran is hij niet mee eens waardoor het uitmondt in een gevecht. Uiteindelijk moet Kamran zich melden bij de directeur. Wanneer hij daar zit te wachten, komt zijn moeder opeens om de hoek zetten. Kamran kan aan haar zien dat er wat aan de hand is en hij moet onmiddellijk mee naar huis. Eenmaal thuis staan er allemaal journalisten voor de deur en krijg Kamran te horen dat zijn broer verdacht wordt van een terroristische aanval. Op televisie worden de beelden van de aanval getoond, waarbij Darius goed zichtbaar is.
Vanaf de eerste seconden gelooft Kamran niet dat zijn broer dit heeft kunnen doen. Darius moet volgens Kamran gevangen zijn genomen, want hij is geen terrorist. Even later komt er een video online waarin Darius toegeeft de aanval te hebben gepleegd. Daarnaast vertelt Darius een verhaal dat alleen Kamran kan kraken.
Uiteindelijk wordt Kamran door de regering gevangen genomen. Hij wordt naar een onbekende locatie gebracht. Daar wordt Kamran herhaaldelijk ondervraagd door twee personen en die willen dat Kamran toegeeft dat Darius een terrorist is. Maar Kamran wil het niet toegeven en houdt vol dat er een aanwijzing in de video’s zit. Uiteindelijk blijkt een van de twee personen die hem overhoort het verhaal te geloven. Samen gaan ze proberen de aanwijzingen te kraken, maar blijkt Darius ook onschuldig?
Erecode is een boek dat makkelijk wegleest, mede door de korte hoofdstukken en de fijne schrijfstijl. Je leest vanuit het perspectief van Kamran. Hoe voelt hij zich, wat denkt hij, wat weet hij en blijft hij in de onschuld van Darius geloven? Als lezer hoop je natuurlijk dat Darius onschuldig is en leef je helemaal mee met Kamran en zijn familie. Erecode stat vol met actie, spanning en je leert de waarheid over Darius kennen. Spanning, actie, ongeloof, toegeven en volhouden zijn de belangrijkste begrippen die uitgebreid aan bod komen.
Erecode is een voorbeeld van hoe de familie van een terrorist machteloos en vol ongeloof moet toezien wat hun familielid heeft aangericht. Daarnaast is Erecode een indrukwekkend en adembenemend verhaal over de strijd tussen goed en kwaad. Kun je mensen echt vertrouwen of voeren ze een toneelstuk op?
Kluitman bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.
Titel: Erecode
Auteur: Alan Gratz
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Kluitman
Bladzijdes: 304
Bindwijze: Paperback
ISBN: 9789020654639
Beoordeling: 4/5 sterren
2 gedachten over “Recensie: Erecode – Alan Gratz”