Recensie: De laatste halte – Wendy Brokers

Recensie: De laatste halte – Wendy Brokers

De twee HAVO-5 klassen waarin Jonas, Loïs, Naima en Ralph zitten gaan samen op werkweek naar Londen. Hiervoor hebben de vier jongeren elkaar nog nooit gesproken, maar tijdens de indeling worden ze met z’n vieren in een groepje ingedeeld. Tijdens de heenreis heeft Loïs al naast Jonas gezeten, waardoor ze hem al beter kent. Terwijl Naima en Ralph elkaar alleen een paar blikken hebben gegeven.

Wanneer alle groepjes bekent zijn, mogen ze met hun groepje op weg om de opdrachten te gaan maken. Eenmaal onderweg weet Ralph moeiteloos de weg te vinden en raad zelfs aan hoe ze het beste kunnen lopen en welke metro ze het beste kunnen pakken. Dit komt omdat Ralph al een aantal jaar in Londen heeft gewoond.

De eerste dag trekken Jonas en Loïs erg naar elkaar toe, maar ook Naima en Ralph trekken veel met elkaar op. Dit laatste komt mede doordat er tijdens de opdrachten iets is voorgevallen. Ondanks dat ze voor deze werkweek elkaar nog nooit hebben gesproken, wordt er toch een soort vriendschap afgesloten.

De tweede dag besluiten ze om al vroeg op pad te gaan. Om naar de plek te komen waar ze heen moeten, moeten ze in de spits de drukke metroverbinding nemen. Wanneer ze op het juiste perron aankomen om de metro te pakken, volgt er een knal. Een seconde ervoor heeft Ralph in de ogen gekeken van een aanslagpleger. Gelukkig raken de vier nauwelijks gewond, maar dat kunnen niet alle omstanders zeggen. Zijn er klasgenoten en docenten gewond geraakt? En weet Ralph wie de aanslagpleger is?

“Zullen we dit gewoon niet doen? Hoewel hij op normale toon praat, klinkt het toch heftig. Niet doen alsof gisteren niet gebeurd is? Niet doen alsof het erg is dat je toen instortte? Niet doen alsof je je ergens voor hoeft te schamen? Want dat is het niet. Dat hoef je niet. Dat hoeft niemand. En dat je me die kwetsbaarheid liet zien en ik in je verdriet mocht kijken, betekent te veel voor me om niets mee te doen. Dus nee, ik wil niet vergeten wat gisteren met je gebeurde, omdat het te belangrijk is om te onthouden. Om te herinneren waarom we het leven moeten vieren. Omdat niet alleen jij, maar ook ik maar al te goed weet dat het in een split second afgelopen kan zijn.”

Wendy Brokers, De laatste halte

Het metrostation wat wordt afgebeeld op de cover is een symbool voor de plek waar de tragedie zich afspeelt en daarnaast is de titel uitstekend gekozen. Ook ligt er een doorzichtige laag op de cover, die de plattegrond van de metro weergeeft.

De schrijfstijl van Wendy Brokers is eenvoudig, waardoor je De laatste halte gemakkelijk wegleest. Daarnaast is het merkbaar dat het boek gericht is aan jongeren. Dit komt door de taalgebruik en doordat De laatste halte wordt vertelt vanuit het perspectief van de vier jongeren: Jonas, Loïs, Naima en Ralph.

Wanneer je zelf in Londen bent geweest, zul je veel zaken herkennen. De drukke metro, de lange gangen naar de metro, trekpleister en dergelijke. Maar wanneer je er niet bent geweest is het misschien wat moeilijker.

De hoofdpersonages zijn echte jongeren, gekenmerkt door het doen en laten. Door de afwisseling leer je de jongeren allemaal beetje bij beetje kennen. Voor het begrijpen van verhaal weet je genoeg van de personages of je komt het te weten. Aangezien de jongeren hun diepste geheim gaan prijsgeven.

De laatste halte is een indrukwekkend en realistisch verhaal waarin je ergste nachtmerrie werkelijkheid wordt.


Titel: De laatste halte

Auteur: Wendy Brokers

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Best of YA

Bladzijdes: 256

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000364169

Beoordeling: 4/5 sterren

3 gedachten over “Recensie: De laatste halte – Wendy Brokers

  1. Het enige wat ik op voorhand niet zo realisitisch vind, is dat de jongeren elkaar niet zo goed kennen. Als docent zet je op werkweek toch vaak leerlingen bij elkaar die bevriend zijn. Maar het zal wel nodig zijn voor het verhaal dat ze elkaar leren kennen haha.

Geef een reactie