Recensie: Brave New Love – Jen Minkman, Miranda Peters, Debora Elisabeth, Sophia Drenth, Natascha van Limpt, Isabel Peters, Oli Veyn, Tamara Haagmans, Marijke F. Jansen & Lysander Mazee

Recensie: Brave New Love – Jen Minkman, Miranda Peters, Debora Elisabeth, Sophia Drenth, Natascha van Limpt, Isabel Peters, Oli Veyn, Tamara Haagmans, Marijke F. Jansen & Lysander Mazee

Brave New Love is een verhalenbundel met tien verschillende verhalen geschreven door tien auteurs. De verhalen zijn divers en hebben allemaal een overkoepeld thema, namelijk diversiteit.

Vuurkoningin – Miranda Peters

Lexi wordt na een woede uitbarsting op school door haar pleegouders op het vliegtuig gezet naar Taormina. In het vliegtuig ontmoet ze Daan, die vertelt dat ze Lexi’s Begeleider is. Daarnaast heeft Daan net zoals Lexi een gave. Hierdoor kan Daan (die een Water-gave heeft) het Vuur binnenin Lexi doen doven. Ook vertelt Daan dat het Huis der Elementen nieuwe Bewakers zoeken. Maar eerst moet Lexi haar Vuur-gave onder controle krijgen, anders kan ze geen nieuwe Bewaker worden. Niet alleen haar Vuur-gave geeft Lexi een warm gevoel, maar wordt het warme gevoel ooit beantwoord?

“Ik ben wie ik ben, en ik vergeet nooit meer hoe machtig ik me voelde in die vijf seconden waarin ik mijn toekomst veranderde.”

Miranda Peters, Vuurkoningin

Uit de diepte – Lysander Mazee

Door omstandigheden is Sigurd bij de marine ontslagen en werkt daardoor nu op een boorplatform, omringt door water. Op een dag ’s avonds ziet hij plotseling een vin en een menselijke gezicht uit het water omhoog komen. Meteen gaat Sigurd naar de controlekamer, om te controleren of alle bemanningsleden aan boord zijn. Dit blijkt het geval te zijn, waarna Sigurd terug loopt naar de plek waar hij de drenkeling heeft gezien. Daar aangekomen kan hij de drenkeling nergens meer vinden. In zijn slaap krijgt hij een levensechte droom. In deze droom verandert een zeehond opeens in een mens. Nadat hij wakker is geworden, gaat hij weer kijken of hij toch de drenkeling kan vinden. Maar helaas is de drenkeling weer niet zichtbaar. Elke keer wanneer Sigurd slaapt blijven de dromen komen. Tot hij opeens op een ochtend de drenkeling ziet opduiken. Maar hij gaat eens goed kijken en vraagt zich opeens af of het nu een mens is of een zeehond wat hij daar in het water ziet. Is hij niet aan het dromen?

“Nu hij wist wie hij was, wat hij kon, en wat echt belangrijk voor hem was, kon hij het verleden rusten en zijn schaamte van zich afzetten.”

Lysander Mazee, Uit de diepte

Dag, dromer – Sophia Drenth

De kat van Aurora gaat erop eens vandoor, waardoor Aurore genoodzaakt is om het te achtervolgen. Opeens kan Flip (de kat) een zwarte schim ontwijken. Door de ontwijking valt hij in het water. Aurore twijfelt geen moment en springt hem achterna. Wanneer Aurora onderwater is, springt er opeens iemand naast haar. Dit blijkt Leonis te zijnen hij trekt Aurora uit het water. Beide worden achtervolgt door een lijkenpikker. Leonis probeert Aurore voor de lijkenpikker te beschermen,waardoor het genoodzaakt blijkt te zijn om hem te vermoorden. Maar de lijkenpikker heeft ook een gezicht, maar wie is die persoon? En gaat het Leonis überhaupt lukken om de lijkenpikker uit te schakelen?

“Blozend lig ik in zijn armen, zeker geen lieftallige prinses die uit de klauwen van een draak wordt gered. Nee, eerder een half verzopen zeekoe.”

Sophia Drenth, Dag, dromer

Spiegelvrees – Natascha van Limpt

Regelmatig gaat Erik na schooltijd langs een antiekwinkel. Hij vind het heerlijk om tussen alle spulletjes te snuffelen. Daarnaast vindt de eigenaresse Oude Dara het geweldig dat hij zo vaak langskomt. Ze laat Erika zelfs de nieuwste binnengekomen items zien. Op een dag mag hij weer nieuwe spullen bekijken, waarna opeens zijn blik wordt getrokken door een spiegel. Uiteindelijk besluit Erik na wikken en wegen om de spiegel te kopen. Als hij ’s avonds naar bed gaat, lijkt het alsof er iets reflecteert in de spiegel. Daarnaast hoort hij ook rare geluiden. Wanneer Erik beter voor de spiegel gaat staan, ziet hij opeens een persoon verschijnen. Wie is deze persoon? En wat doet deze persoon daar?

“Hij begon steeds meer aan zichzelf te twijfelen. Hij was alle grenzen van absurditeit al voorbijgegaan.”

Natascha van Limpt, Spiegelvrees

Sanssouci – Isabel Peters

Wanneer Thomas samen met zijn zusje een spelletje aan het spelen is, verdwijnt zij plotseling. Thomas kan niet zonder haar thuis komen, waardoor hij maar blijft zoeken.

Een maand in Berlijn verblijven, dat is het plan van Mel. Hij wil rust creëren, om te bepalen wat de volgende stap in zijn wordt. Hij heeft namelijk voor de vakantie zijn diploma behaald.

Plotseling ontmoeten Thomas en Mel elkaar. Maar net zo plotseling dat Thomas is verschijnen, verdwijnt hij ook weer. Beide jongens merken dat er een bepaalde aantrekkingskracht aanwezig was. Hierdoor proberen ze elkaar weer terug te vinden in het immense Berlijn. Gaat het hun lukken?

“Deze droom najagen, zijn droomprins ’s nachts in een park gaan zoeken, dat was zijn eigen lunatic idee.”

Isabel Peters, Sanssouci

Stem van Sakura – Marijke F. Jansen

Samen met zijn ouders is Thom op vakantie in Tokyo. In de drukke straten van deze prachtige stad, raakt hij zijn ouders kwijt. Omdat hij niet meer weet waar het hotel is en zijn ouders ook hun mobiele telefoon niet bij zich hebben, bedenkt hij om zich om te draaien en daar op de hoek te gaan wachten. Maar tijdens het omdraaien botst hij tegen een meisje op en hij is meteen verliefd. Er is alleen een probleem, hij kan haar niet verstaan. Door middel van gebaren proberen ze elkaar dingen duidelijk te maken. Zij neemt Thom mee naar de mooie plekken in Tokyo, die niet op het lijstje van Thoms ouders stonden. Maar de tijd tikt, voordat de ouders van Thom naar hem opzoek gaan en hem vinden. Hoeveel tijd kunnen ze bij elkaar zijn, voordat de ouders van Thom hem komen ophalen?

“Haar ogen glanzen en haar lach zou een vuurwerkfabriek in brand kunnen steken.”

Marijke F. Jansen, Stem van Sakura

Het bitterzoetste verhaal – Jen Minkman

De leegte binnenin haar, vergt veel van Selma. Om deze leegte niet te voelen, gaat ze regelmatig op bezoek bij de djinns. Bij de djinns kan je Vertelsels kopen, die voldoen je aan je behoefden. De djinns zijn niet maar zo te vinden, en niet zo snel te verschijnen, verdwijnen ze ook weer. Daarnaast moet je door achterweggetjes, waardoor Selma hier niet alleen naartoe gaat. Ze gaat samen met haar vriendin Aisha. Aisha geeft daarnaast de broertjes van Selma les, waardoor ze elkaar hebben leren kennen. Maar daarnaast heeft Aisha ook een groot geheim, die alleen Selma weet.

Selma probeert bij de djinns haar ware liefde te vinden. In eerste instantie krijgt ze te zien dat het de jongen Cengiz is. Selma’s vader probeert namelijk Selma aan hem te koppelen. Maar blijkt hij wel de ware te zijn of is het toch iemand anders?

“Nu voel ik me leeg en denk ik steeds vaker na over hoe het leven zal zijn als ik een volgende stap moet zetten en een eigen leven moet gaan kiezen.”

Jen Minkman, Het bitterzoetste verhaal

Over de grens – Debora Elisabeth

De relatie tussen Fox en Blaze is geheim, aangezien hier vele consequenties aan vastzitten. Een aantal jaar geleden heeft er een ramp plaatsgevonden, waardoor een groot deel onbewoonbaar is geworden. Deze gebieden worden geteisterd door straling, waardoor ze ook nog eens ontoegankelijk zijn. Tijdens een onderzoek in deze zwaar geteisterde gebieden, is door een ongeluk Blaze blootgesteld aan de straling. Hierdoor is hij nu ernstig ziek en ze weten niet hoe lang hij nog te leven heeft.

Omdat er weinig mensen de ramp hebben overleefd, wordt er een onderzoek uitgevoerd tussen de jongens wie met de dochter van de Senator mag trouwen. De dochter van de Senator is tevens de zus van Blaze. Tot hun ongelofelijke verbazing wordt Fox uitgekozen, terwijl hij dit eigenlijk helemaal niet wil. De relatie tussen beide jongens moet hierdoor worden verbroken, maar weten ze toch een manier om deze in stand te blijven houden?

“Zijn amandelkleurige huid die strak om zijn spieren gespannen staat en hem in de hitte kan laten glanzen als goud, zit verscholen onder vier lagen met lood verweven stof die hem moet beschermen tegen straling.”

Debora Elisabeth, Over de grens

Phantom of the Opera – Tamara Haagmans

Op Facebook ziet Iris een advertentie staan van een man met een zoon die een jong meisje zoekt voor de hulp in de huishouding. Dit tegen een vergoeding van tweeduizend euro. Iris waagt een poging en wordt uitgenodigd om op sollicitatie te komen. Tijdens de sollicitatie probeert Max zijn zoon Chris uit zijn kamer te laten komen, maar Chris blijft eigenwijs in zijn kamer zitten. Iris vind dit allemaal maar vreemd, maar neemt toch het baantje aan. Na een aantal dagen heeft Iris, Chris nog steeds niet gezien. Hij blijft maar op zijn eigen kamer zitten. Iris wordt hier steeds nieuwsgieriger door een vraagt Max wat Chris nu precies heeft. Hij vertelt dat Chris zijn moeder heeft verloren tijdens een brand en dat Chris zelf ook deels verbrand is. Hierdoor wil Chris zich niet meer onder de mensen begeven. Opeen dag staat Chris in de gang en Iris schrikt daar een beetje van. Maar net zo snel dat hij daar is gekomen, is hij ook weer verdwenen. Gaat het Iris nog lukken om in contact te komen met Chris?

“Het lijkt wel of hij altijd klaar is om te vluchten, terwijl ik hem helemaal geen kwaad wil doen.”

Tamara Haagmans, Phantom of the Opera

Sympathy for the devil – Oli Veyn

Tristan heeft zonder het zelf te weten een beschermengel genaamd Ilumani. Tristan volgt de opleiding tot brandweerman en heeft deze afgerond. Hierdoor mag hij nu voor de eerste keer mee naar een brand. Wanneer het lijkt dat ze de brand onder controle hebben, laait het vuur weer op. Om Tristan voor het vuur te redden, moet Ilumani iets doen wat eigenlijk niet mag. Beide raken hierbij gewond en worden overgebracht naar het ziekenhuis. Als straf krijgt Ilumani haar vleugels niet terug, maar desondanks probeert ze haar rotzooi op te ruimen en Tristan te helpen herstellen. Lukt het haar om alles weer recht te draaien?

“Hij keek me aan, een seconde, een moment waarin onze zielen elkaar raakten, een moment van pure liefde. Voordat ik me kon afvragen waarom hij me zag, wat ik had gedaan en wat de gevolgen waren, kwam de klap.”

Oli Veyn, Sympathy for the devil

Brave New Love is een verhalenbundel met leuke en vooral veel verschillende soorten verhalen. Ze bevatten allemaal het thema diversiteit en daarnaast hebben ze vooral de achterliggende boodschap dat je vooral jezelf moet blijven.

Doordat de verhalenbundel door tien verschillende auteurs is geschreven, kun je geen oordeel geven over de schrijfstijl. Ze hebben allemaal een eigen schrijfstijl en dat merk je wel duidelijk, door alle verschillende verhalen. Het voordeel daarmee is dat je nieuwe auteurs hierdoor leert kennen en daarnaast ook hun schrijfstijl. Waardoor je kunt oordelen of de schrijfstijl iets voor jou is.

Elke verhaal in deze bundel geeft nieuwe inzichten. De verhalen zijn heel divers en bevatten allemaal wel iets van fantasie. De een wat meer dan de ander. Daarnaast wil je van sommige verhalen meer lezen en van andere was het kleine verhaaltje genoeg.

Door het lezen van een verhalenbundel kun je kennis maken met nieuwe auteurs en hun schrijfstijl. Daarnaast zijn het korte verhalen, waardoor je ze makkelijk tussendoor kunt lezen. Of wanneer je weinig tijd hebt en toch wilt lezen, zijn deze korte verhalen fantastisch. Ook kan het een manier zijn om uit je leesdip te komen.

Brave New Love geeft veel nieuwe inzichten in het thema diversiteit. Daarnaast moet je vooral in jezelf blijven geloven!

Titel: Brave New Love

Auteur: Jen Minkman, Miranda Peters, Debora Elisabeth, Sophia Drenth, Natascha van Limpt, Isabel Peters, Oli Veyn, Tamara Haagmans, Marijke F. Jansen & Lysander Mazee

Genre: Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: Dutch Venture Publishing

Bladzijdes: 342

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789492585202

Beoordeling: 4/5 sterren

2 gedachten over “Recensie: Brave New Love – Jen Minkman, Miranda Peters, Debora Elisabeth, Sophia Drenth, Natascha van Limpt, Isabel Peters, Oli Veyn, Tamara Haagmans, Marijke F. Jansen & Lysander Mazee

Geef een reactie