Axel Mortmain wil De Helse Creaties, een leger van meedogenloze wezens, inzetten om de schaduwjagers te vernietigen. Om zijn plannen ten uitvoer te kunnen brengen, heeft hij echter nog één iemand nodig: Tessa Gray.

Als Mortmain Tessa ontvoert, doen Jem en Will – de twee jongens die het meest van haar houden – er alles aan om haar te redden. Ondertussen realiseert Tessa zich dat zijzelf de enige is die haar kan redden. Maar kan één meisje alleen een heel leger overwinnen?


De IJzeren Prinses is het laatste deel in de serie. Na het lezen van de eerste twee delen ben ik van deze serie gaan houden. Ondanks de weinige interesse in de geschiedenis is het verhaal goed te volgen. Het verhaal speelt zich af rond de jaren 1870 in Londen.

Bij De IJzeren Prinses word je in het verhaal gezogen, waardoor je het in één ruk wilt uitlezen. Het verhaal bevat spanning en actie afgewisseld met liefdevolle scenes. Daarnaast wordt de sfeer fantastisch uitgedrukt. Duister, grimmig, verdrietig, liefdevol en gevaarlijk.

Op de cover staat De IJzeren Prinses afgebeeld. Voor het lezen van het verhaal was mijn verwachting dat dit deel van de serie vooral over Tessa gaat. Zij speelt zoals verwacht de belangrijkste rol in deze wereld.

Dit deel geeft veel antwoorden op vragen die zijn ontstaan na het lezen van de eerste twee delen. Langzaamaan beginnen de puzzelstukjes ook op zijn plaats te vallen. Ook begin je steeds meer mee te leven met de personages.

Het boek bevat veel personages. Hoewel de een een grote rol speelt in het verhaal, worden alle personages goed uitgelicht. Ik ben echt van alle personages gaan houden!

Zelfs op het einde wacht nog een verrassende wending. Deze had ik niet zien aankomen, maar daardoor sluit het verhaal zich af.

De manier om Mortmain te stoppen werd voor mij al gauw duidelijk. Helaas bleef mij in het verhaal onduidelijk of dit ook voor Tessa gelde. Ondanks deze kleine minpunt vind ik het boek geweldig! Helaas is dit boek dan ook het einde van een geweldige serie! Ik ben gaan houden van de schrijfstijl van Cassandra!


Titel: De IJzeren Prinses

Auteur: Cassandra Clare

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Moon

Bladzijdes: 511

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789048826957

Beoordeling: 5/5 sterren