Interview met Eva Linden

Interview met Eva Linden

Hallo lieve lezers,

Gisteren is mijn recensie van Weerwolven van Waraine online gekomen! En vandaag maken we kennis met de schrijfster van Weerwolven van Waraine, namelijk Eva Linden.

Stel jezelf even voor aan de lezers
Mijn naam is Eva Linden, ik ben 28 jaar oud (volgende week word ik 29, hoera!) en woon samen met mijn man en huisdieren in de Vlaamse Kempen. Mijn eerste boek ‘Maanziek’ verscheen in 2016 en werd al snel gevolgd door de twee volgende delen van deze fantasy-trilogie. In 2020 lanceerde ik mijn eerste thriller/detective ‘Weerwolven van Waraine’ en ik hoop in de toekomst nog veel meer boeken uit te brengen. Naast schrijven, houd ik me graag bezig met lezen (duh), fotografie, reizen, koken en cosplay. Eigenlijk hou ik van alles wat creatief is!

De blogtour voor Weerwolven van Waraine is al een tijdje bezig. Maar hoe zou jij Weerwolven van Waraine kunnen omschrijven voor mensen die hem nog niet hebben gelezen?
‘Weerwolven van Waraine’ is een thriller/detective met een vleugje fantasy, waarin het populaire rollenspel ‘Weerwolven van Wakkerdam’ een grote invloed heeft op het leven van negen jongeren. Ze komen elkaar toevallig tegen in het Franse kustdorpje Waraine en spelen samen ‘Weerwolven van Wakkerdam’. Daarna begint een ware nachtmerrie en het is alleen nog maar de vraag of ze de Weerwolf op tijd kunnen ontmaskeren…

Hoe ben jij op het idee voor Weerwolven van Waraine gekomen?
Dat is een grappig maar tegelijkertijd een erg romantisch verhaal. In mei 2018 zijn mijn toenmalige vriend en ik getrouwd op een strand in Normandië. We wilden niet ‘gewoon’ voor de kerk of in het stadhuis trouwen, we wilden er echt iets speciaals van maken. Samen met onze families, onze getuigen en onze beste vrienden trokken we voor een midweek naar Frankrijk om onze trouwgeloften af te leggen. Om iedereen te slapen te leggen, huurden we een houten huisje in het bos, het huisje dat ook op de omslag van ‘Weerwolven van Waraine’ staat. Na onze trouwceremonie op het strand keerden we terug naar het huisje, waar we barbecueden en daarna met z’n allen ‘Weerwolven van Wakkerdam’ speelden rond een kampvuur. De getuige van mijn man zei toen dat het een leuke setting was om een boek over te schrijven, en toen is de bal aan het rollen gegaan. Toen we twee dagen later weer thuis waren, ben ik onmiddellijk begonnen aan ‘Weerwolven van Waraine’.

Zijn er karakters uit Weerwolven van Waraine die op jou lijken of het beste omschrijven?
Een van de personages uit ‘Weerwolven van Waraine’ lijkt inderdaad nogal op mij. Haar naam is Helen en ze is een beetje een hippie die dertig jaar te laat geboren is, iemand die graag voor anderen zorgt maar ook die zogenaamde ‘Spaanse furie’ in zich heeft. Wie het boek gelezen heeft, zal merken dat er nog meer gelijkenissen zijn, maar die kan ik niet verklappen in dit interview, daarvoor zullen jullie het boek gewoon moeten lezen, haha.

Zijn er plaatsen uit Weerwolven van Waraine die gebaseerd zijn op echt bestaande plaatsen?
Zoals ik al vertelde, is het boek gebaseerd op een plaats in het Franse Normandië. Op de omslag van het boek zie je de typische krijtrotsen van Etretat, het kustdorpje waarop Waraine gebaseerd is. Mijn man en ik waren al eens in Etretat geweest voordat we er trouwden, namelijk tijdens onze allereerste roadtrip samen. Daarom vonden we het een leuk en vooral romantisch idee om terug te keren naar die plek om onze trouwgeloften af te leggen. Verder zijn (bijna) alle plaatsen in het boek gebaseerd op echte, bestaande plaatsen in Etretat, van het bos waarin ze verdwalen tot de grot waar ze op het einde terecht komen, alsook de ietwat luidruchtige bar. In ieder geval is Etretat een echte aanrader voor iedereen die van reizen en natuur houdt, en natuurlijk ook voor mensen die ‘Weerwolven van Waraine’ op locatie willen lezen.

Wat was het lastigste aan het schrijven van Weerwolven van Waraine?
Eerlijk gezegd ben ik op weinig moeilijkheden gestuit tijdens het schrijven. Het enige wat me misschien een beetje in de problemen heeft gebracht, was het feit dat het boek zich in 2002 afspeelt en ik me dus in een andere tijdsgeest moest verplaatsen. Tijdens het schrijven viel dat goed mee, maar ik heb al enkele recensies gekregen waarin lezers zeiden dat ze sommige film- of tv-personages uit die tijd waarnaar verwezen wordt in het boek niet kenden. Dat vind ik wel jammer, wie weet pas ik dit nog aan voor de volgende druk van het boek binnenkort.

Kunnen we de komende tijd nog meer boeken van jouw hand verwachten?
Absoluut! Momenteel ben ik met redelijk veel boeken tegelijk bezig, haha. In het voorjaar van 2022 verschijnt er alweer een dark fantasy-boek van mijn hand bij Hamley Books, een verhaal dat gebaseerd is op het spel ‘Dungeons & Dragons’. Daarnaast ben ik druk bezig met een oorlogsdrama dat zich afspeelt tijdens de eerste wereldoorlog en dat ik in het najaar van 2022 hoop uit te brengen. Als ik nog wat tijd over heb, schrijf ik aan een kinderboek waaraan ik tijdens de NaNoWriMo-maand vorig jaar begonnen ben of aan feelgood kortverhalen voor de website van Hamley Books. Pfieuw, als ik het zo allemaal samen zie, lijkt het best veel! Gelukkig vind ik het helemaal geen opgave om te schrijven en brengt het me alleen maar vreugde.

Heb jij bepaalde schrijfgewoontes?
Ik schrijf elke voormiddag omdat ik op dat moment van de dag de meeste inspiratie heb. Gelukkig heb ik met mijn werkgever (ik werk in de zorg) kunnen regelen dat ik alleen in de namiddag werk, anders had ik mijn schrijfdroom misschien moeten opbergen. Mijn man en ik hebben een speciale ‘schrijfkamer’ ingericht achteraan in ons huis, vanwaar ik een prachtig uitzicht heb op de tuin en de weiden achter onze tuin. Het liefst zit ik daar met een kop thee en onze kat Ainsa op mijn schoot. Het zijn heerlijke uren die ik daar mag doorbrengen, ten midden van al mijn verzonnen personages en fictieve plaatsen.

Zou jij ooit met een andere auteur een boek willen schrijven?
Dat vind ik een moeilijke vraag! Ik zou het wel eens willen proberen, maar ik heb zo’n vermoeden dat ik me voortdurend zou ergeren aan mezelf en aan die andere auteur, haha! Ik ben iemand die normaal gezien goed functioneert in een groep, maar op het vlak van schrijven ligt dat toch een beetje anders omdat je dan een verhaal in je hoofd hebt en die andere heeft misschien een heel ander idee. Dat zou misschien kunnen botsen, maar wie weet probeer ik het wel een keertje!

Lees je zelf veel?
Ik lees ontzettend graag en best veel, vooral sinds ik een abonnement heb bij de bibliotheek. Ik heb mezelf leren lezen toen ik 5 jaar oud was omdat ik alle kinderboeken van de schoolbib uit had en omdat ik aan de ‘grote-mensen-boeken’ wilde beginnen. Sindsdien ben ik niet meer gestopt met lezen en ik ben ook een zogenaamde ‘snellezer’ waardoor ik heel veel woorden per uur kan lezen. Soms is dat vervelend, bijvoorbeeld wanneer ik zo van een boek geniet dat het eeuwig mag blijven duren maar ik het in een paar uurtjes uit heb, maar vaak is het ook leuk omdat ik daardoor veel verschillende boeken kan lezen.

Wie is jouw favoriete auteur?
Wat een moeilijke vraag! Mag ik er echt maar eentje noemen? Dan kies ik voor Tolkien, de schrijver van onder andere de ‘Lord of the Rings’-boeken. Hij weet perfect hoe hij een fictieve, magische wereld moet creëren, en hoe hij de juiste sfeer moet scheppen voor een boek. Ik heb enorm veel bewondering voor hem en als het kon, zou ik wel eens iets willen gaan drinken met hem zodat hij me kan leren hoe je zo’n wereld moet creëren.

Welke genres lees je het liefst?
Het liefst van al lees ik fantasy en young adult omdat ik mezelf daar helemaal kan verliezen in een fictieve, vaak magische wereld. Daarnaast hou ik ervan om af en toe een feelgood te lezen, vooral zo rond de kerstperiode of wanneer ik me slecht in mijn vel voel. Maar uiteindelijk lees is alles wat ik te pakken kan krijgen, van reclamefolders tot encyclopedieën, hehe.

Wat is jouw favoriete boek?
Alweer zo’n moeilijke vraag! Deze keer kan ik er denk ik onmogelijk maar eentje noemen… ‘Matilda’ van Roald Dahl is een van m’n favoriete boeken omdat dat een van de eerste boeken was die ik als kind las en omdat Matilda me leerde dat ik moet geloven in mijn dromen. Daarnaast zijn er de boeken van ‘Harry Potter’ die mijn liefde voor fantasy aanwakkerden en die ik nu nog steeds een keer per jaar herlees. Ook ‘Waterschapsheuvel’ van Richard Adams hoort zeker op dit lijstje, omdat ik bij dat boek voor het eerst besefte dat ik ooit zelf boeken wilde gaan schrijven. Het klinkt best vreemd, maar boeken hebben mij voor een groot deel gevormd tot wie ik ben. Herkennen andere lezers dat ook?

Welke boodschap zou jij iedereen willen meegeven?
Een boodschap die ik vaak als ‘opdracht’ in een boek schrijf wanneer ik aan het signeren ben, is ‘Blijf geloven in je dromen’. Het klinkt nogal cliché, maar het is echt zo. Ik denk nog vaak terug aan alle dromen die ik had als kind en aan hoe die dromen stilaan vervagen naarmate je ouder wordt. Maar dat wil ik helemaal niet, ik wil dat die dromen uit komen of dat ik in ieder geval mijn uiterste best doe om ze te bereiken. En dat wens ik iedereen toe!


Ik wil Eva Linden bedanken voor het interview! Ook ben ik erg benieuwd naar wie Weerwolven van Waraine al gelezen heeft en wat jullie ervan vonden? En voor wie Weerwolven van Waraine nog niet heeft gelezen, zijn jullie van plan om Weerwolven van Waraine te gaan lezen?

Geef een reactie