Interview met Aline van Wijnen

Interview met Aline van Wijnen

Hallo lieve lezers,

Morgen komt mijn recensie van Gelukkig op Ibiza online! Maar vandaag maken we kennis met de schrijfster van Gelukkig op Ibiza, namelijk Aline van Wijnen.

Stel jezelf even voor aan de lezers
Ik ben Aline van Wijnen, 43 jaar en ik woon in Almere met mijn man en onze kat Jade, tevens mijn schrijfmaatje. Ik ben een boekenwurm in hart en nieren: er gaat geen dag voorbij zonder dat ik een boek heb gelezen, al is het maar een kwartier. Hetzelfde geldt voor het schrijven. Ik lees het liefst thrillers en romans: feelgood, psychologisch, historisch. Van John Boyne, Simon Sebag Montefiore en Alyson Richman lees ik vrijwel alles wat er uitkomt, maar ik ontdek ook graag nieuwe namen. Een echt favoriet boek heb ik niet: elk jaar komen er meerdere boeken voorbij waar ik van geniet. Het kan zomaar zijn dat ik hetzelfde verhaal een tijdje later weer anders ervaar. Als ik niet aan het werk, lezen of schrijven ben, dan wandel ik graag met mijn man in de natuur of pakken we een terrasje voor een borreltje of een kop koffie. Nieuwe steden ontdekken vind ik ook onwijs leuk, ik hoop dat het binnenkort weer makkelijk kan.

Hoe ben je op het idee voor het Gelukkig op Ibiza gekomen?
Ik was al aan het nadenken over een vervolg van Bestemming geluk. Het zou een los te lezen roman zijn waarin een van de personages van Bestemming geluk de hoofdrol krijgt. Mijn uitgever zei dat ze Maud een leuk personage vond. Het was voor mij niet direct een voor de hand liggende keuze, maar toen ik erover nadacht vond ik het juist leuk. Een personage dat totaal niet op mij lijkt en ook nog een stuk jonger is: het was een uitdaging en ik ben blij dat ik die heb aangenomen.

Hoe zou je Gelukkig op Ibiza kort omschrijven?
Een roman over dromen en doelen,  vriendschap, keuzes en over hoe je verleden je als persoon vormt. En natuurlijk over de echte liefde die alles overwint!

Zijn er personages uit het Gelukkig op Ibiza die op jou lijken?
Ik heb ze niet bewust iets van mezelf meegegeven, maar al schrijvende gebeurt dat waarschijnlijk toch. Het kan zijn dat een personage iets van mijn gedachtewereld heeft overgenomen, iemand anders mijn eetgewoonten of liefde voor Ibiza. Maar er is geen een naar wie ik als in de spiegel kan kijken.

Zijn er plaatsen in Gelukkig op Ibiza  die voor jou heel belangrijk zijn?
Ze zijn eerder inspirerend. Het grachtje waar Maud woont bijvoorbeeld. Het ligt in het centrum van Amsterdam en ik liep er vroeger vaak langs onderweg naar mijn werk. Er gebeurt dat zoveel om je heen dat je een hoop nieuwe verhalen zou kunnen schrijven. En Ibiza natuurlijk. Net als Chris kom ik daar tot rust. Ik heb daar een heleboel gelukkige momenten meegemaakt, dus wat dat betreft is de titel van het boek voor mij heel persoonlijk.

Wat was het lastigste aan het schrijven van het Gelukkig op Ibiza?
Het lastigste aan het schrijven was aan het schrijven te beginnen. De hoofdpersoon Maud is zo anders dan ik ben, veel jonger ook, dat ik twijfelde of ik me in haar zou kunnen verplaatsten. Toen ik eenmaal aan het schrijven begon, ging het zowat vanzelf. Ik heb nog nooit zo snel een boek geschreven! Misschien juist omdat Maud zo anders is was het leuk om te denken zoals zij dat zou doen.

Kunnen we de komende tijd nog meer boeken van jouw hand verwachten?
Ik hoop het! Op dit moment hebben we nog geen nieuwe verschijningsdatum: Het geheime kistje van Elle is in februari verschenen en Gelukkig op Ibiza in juli van hetzelfde jaar. Heel leuk, maar ook heel intens om mee te maken. Ik ga me nu eerst focussen op het afronden van de lopende projecten voordat ik me weer op een nieuwe lancering richt.

Je hebt een schrijfwedstrijd gewonnen, hoe was dat?
Ongelofelijk! Die schrijfwedstrijd heeft de deur naar de boekenwereld voor mij geopend, daar ben ik eeuwig dankbaar voor. Toen ik hoorde dat ik had gewonnen barstte ik in tranen uit. Het is ondertussen vijf jaar geleden en ik heb vijf eigen boeken in de kast staan, maar dat was het moment dat mijn leven heeft veranderd, in de goede zin.

Wat is jouw tip voor mensen die willen beginnen met schrijven?
Gewoon ermee beginnen. Niemand schrijft meteen perfect en je leert van je eigen fouten. Door veel te lezen leer je ook wat je in boeken aanspreekt en wat niet, wat je zou kunnen toepassen in je eigen werk. Verdiep je ook in de boekenwereld, leer gelijkgestemden kennen. Door contact met schrijvers en aankomende schrijvers raak je gemotiveerd om door te gaan en je kunt elkaar steunen.

Wat zijn jouw schrijfgewoonten?
De enige noemenswaardige schrijfgewoonte is dat ik op mijn telefoon schrijf. Het is een oude Nokia en ik ben als de dood dat die het een keer begeeft. Hij typt zo fijn! Op mijn telefoon kan ik overal schrijven: in de trein, in de rij in de supermarkt, in de wachtkamer bij de tandarts. Ik hoef niet tijd te maken om achter mijn computer te zitten, heel handig.

Zou je ooit met een andere auteur een boek willen schrijven? Zo ja, met wie dan?
Als ik in de wereld van mijn verhaal stap, dan ben ik alleen met mijn personages. Dat houd ik liever zo. Ik heb bewondering voor meerdere schrijvers, maar samen schrijven lijkt me niet fijn.

Welke boodschap zou je iedereen willen meegeven?
Dat doe ik liever tussen de regels van mijn boeken door, haha. Maar als ik mijn eigen idealen zou mogen verwoorden op deze plek dan is het: blijf trouw aan jezelf, oordeel niet te snel over de mensen die je niet kent, en jaag je dromen na.


Ik wil Aline van Wijnen bedanken voor het interview! Ook ben ik erg benieuwd naar wie Gelukkig op Ibiza al heeft gelezen en wat jullie ervan vonden? En voor wie Gelukkig op Ibiza nog niet heeft gelezen, zijn jullie van plan om Gelukkig op Ibiza te gaan lezen?

Geef een reactie