The Friday Five: Ongelezen boeken uit mijn boekenkast die ik dit jaar wil lezen

The Friday Five: Ongelezen boeken uit mijn boekenkast die ik dit jaar wil lezen

Iedere vrijdag wordt de Friday Five georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy. De Friday Five is een tag waarbij verschillende boekbloggers 5 boeken noemen binnen een bepaald thema. De thema van deze week is: ‘Ongelezen boeken uit mijn boekenkast die ik dit jaar wil lezen’.

Ongelezen boeken uit mijn boekenkast die ik dit jaar wil lezen, en dat zijn er eigenlijk best wel veel! In mijn leesdoelen heb ik al een aantal series aangestipt die ik dit jaar wil uitlezen. Maar daarnaast wil ik ook de volgende vijf boeken dit jaar lezen.

Mijn eerste keuze voor dit thema is gevallen op Rood, Wit & Koningsblauw van Casey McQuiston. Door Bookstagram was ik erg nieuwsgierig geworden naar het boek, waardoor ik hem ook heb gekocht en nu ben ik erg benieuwd naar het verhaal. Rood, Wit & Koningsblauw gaat over Alex, de zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht?

De volgende keuze is Uitverkoren van Veronica Roth. De reacties van Uitverkoren zijn uiteenlopend, maar hierdoor ben ik wel erg nieuwsgierig geworden naar het verhaal. Uitverkoren gaat over een plek ergens vlak bij Chicago waar op een duistere dag het kwaad de wereld binnendrong en chaos en verwoesting bracht. Vijf schijnbaar doodgewone tieners – Sloane, Matt, Ines, Albie en Esther – werden opgeroepen zich te melden. Eén van hen zou ‘de uitverkorene’ zijn die de wereld kon redden. En waar of niet, het werkte: het kwaad werd verslagen en de aarde was veilig. Tot nu. Tien jaar later is de wereld de tragedie bijna vergeten. Maar Sloane niet. Zij wordt nog elke dag achtervolgd door haar verleden: letterlijk, door de paparazzi die haar maar niet met rust laten, en figuurlijk, door het kwaad dat haar nog altijd nachtmerries bezorgt. Op het tienjarig jubileum van hun overwinning slaat het noodlot opnieuw toe: een van de vijf overlijdt. En als de overige vier zich verzamelen voor de begrafenis, op de plek waar het tien jaar geleden allemaal begon, doen ze een huiveringwekkende ontdekking die alles op losse schroeven zet.

De derde keuze is gevallen op List & Leugens van Leigh Bardugo. Afgelopen jaar heb ik de Grisha serie uitgelezen en deze vond ik geweldig, waardoor ik erg benieuwd geworden naar deze serie. List & Leugens gaat over Kaz. In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje… Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen. Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden.

De volgende keuze is een eerste deel uit een serie, dik al ontzettend lang in mijn boekenkast staan. Het boek waar ik over het heb, is Bloed en beenderen van Tomi Adeyemi. Bloed en beenderen gaat over Zélie. Ooit leefden er in Orïsha mensen met magische krachten. Tot een wrede koning besloot de magi, een minderheid met donkere huid en zilverwitten haren, te vervolgen. Zélie kan zich de nacht dat ze toe moest kijken hoe de handlangers van de koning haar moeder ophingen nog levendig herinneren. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken. Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha. Met de hulp van een prinses op de vlucht, moet ze uit handen zien te blijven van Inan, de kroonprins, die vastbesloten is de magie nu voorgoed uit te bannen. Gevaar ligt overal op de loer in Orïsha, maar het grootste gevaar schuilt misschien nog wel in haar groeiende gevoelens voor de vijand…

En mijn laatste keuze is gevallen op Hazelwoud van Melissa Albert. De cover van Hazelwoud heeft mij erg getrokken en ben daardoor erg benieuwd geworden naar het verhaal. Hazelwoud gaat over Alice. De zeventienjarige Alice is het grootste deel van haar leven samen met haar moeder op de vlucht geweest voor het ongeluk dat hen achtervolgt. Maar wanneer Alice’ oma, schrijfster van een duister sprookjesboek, op haar landgoed het Hazelwoud overlijdt, lijkt het ongeluk hen in te halen: Alice’ moeder wordt ontvoerd door een man die zegt dat hij uit het Achterland komt – de dreigende bovennatuurlijke wereld uit haar oma’s verhalen. Alice’ enige aanwijzing is het bericht dat haar moeder voor haar achterlaat: blijf weg uit het Hazelwoud! Alice heeft haar oma’s fanatieke fans altijd zo veel mogelijk vermeden, maar nu zit er niets anders op: ze moet hulp vragen aan haar klasgenoot en Achterland-superfan Ellery Finch. Hij helpt haar gelukkig maar al te graag, al vraagt Alice zich wel af waarom hij zo gretig op haar aanbod ingaat. Om haar moeder terug te vinden, moeten Alice en Ellery afreizen naar het Hazelwoud, naar de wereld waar haar oma’s sprookjes hun oorsprong vonden. Zal Alice er tijdens haar zoektocht achter komen waar haar eigen verhaal begon… en vooral waar het misging?

Dit zijn mijn aanraders voor ongelezen boeken uit mijn boekenkast die ik dit jaar wil lezen. Welke zijn dat van jou? Laat het me weten, of check de Friday Five van de andere deelnemers!

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Conny (Connies Boekkies)
Nienke (Booksometea)
Kim (De Juf Leest)
Nora (Geekish)
Patricia (Donderdesign)
Luna (Leesdame)
Kwante (Kwante in Wonderland)

2 gedachten over “The Friday Five: Ongelezen boeken uit mijn boekenkast die ik dit jaar wil lezen

    1. Hahahah, daarom ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar Uitverkoren. Aangezien mensen hem of echt leuk vinden of juist helemaal niet. Daarnaast kan ik niet wachten om Rood, wit en koningsblauw te lezen!

Geef een reactie