The Friday Five: Boeken die je zou redden als je huis in brand staat

The Friday Five: Boeken die je zou redden als je huis in brand staat

Iedere vrijdag wordt de Friday Five georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy. De Friday Five is een tag waarbij verschillende boekbloggers 5 boeken noemen binnen een bepaald thema. De thema van deze week is: ‘Boeken die je zou redden als je huis in brand staat’.

Oehh, dit was wel een erg moeilijke thema! Het liefst zou ik natuurlijk alle boeken willen redden, maar dat zou nooit kunnen. Uiteindelijk heb ik vijf boeken (eigenlijk vijf series) kunnen kiezen, die ik uiteindelijk zou willen redden als mijn huis in brand zou staan. Mijn keuze is vooral gebaseerd op een aantal boeken waarin ik de liefde voor Young Adult weer heb teruggevonden en die eigenlijk iedereen wel gelezen moet hebben!

Mijn eerste keuze is uiteindelijk gevallen op een serie waardoor ik mijn liefde voor lezen weer helemaal heb teruggevonden, namelijk Divergent van Veronica Roth. Tijdens mijn middelbare school periode was ik de liefde voor lezen een beetje kwijtgeraakt door de verplichte leeslijst. Toen ik totaal onverwachts Divergent won, kwam ook mijn liefde voor lezen weer terug. Divergent speelt zich af in een futuristische Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijke perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen.

De tweede keuze is gevallen op een serie die ik ongeveer in diezelfde periode heb gelezen en waarvan toen mijn Young Adult hart sneller van ging kloppen. De keuze is gevallen op Hongerspelen van Suzanne Collins. De wereld van de Hongerspelen is zo uitstekend en indrukwekkend beschreven, dat ik mij alles gewoon kan voorstellen hoe het moet zijn. Hongerspelen gaat dan ook over Katniss Everdeen. Katniss woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot… Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus te staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven?

Ook mijn derde keuze komt uit ongeveer dezelfde periode als de twee voorgaande. Mijn keuze is namelijk gevallen op de bekende serie Twilight van Stephenie Meyer. Ook tegenwoordig kan ik nog genieten van het verhaal en van de films. Twilight gaat over Isabelle Swan en Edward Cullen. Als Isabelle naar het regenachtige Forks verhuist en de mysterieuze en aantrekkelijke Edward ontmoet, neemt haar leven een spannende en angstige wending. Edward, met zijn krijtwitte huid, gouden ogen, betoverende stem en bovennatuurlijke gave, is zowel onweerstaanbaar als ongenaakbaar. Tot nu toe heeft hij zijn ware identiteit verborgen weten te houden, maar Bella is vastbesloten achter zijn duistere geheim te komen. Wat Bella zich niet realiseert, is dat ze haar leven en dat van anderen in gevaar brengt naarmate ze hem beter leert kennen. Misschien is het zelfs al te laat…

De volgende twee series heb ik ongeveer in dezelfde periode gelezen en wat en ik toen van deze twee series gaan houden! Soms is het nog zo jammer dat je boeken maar één keer voor de eerste keer kunt lezen, want wat zou ik graag deze series weer opnieuw voor de eerste keer willen beleven. De vierde keuze is dan gevallen op Cinder van Marissa Meyer. Cinder is het eerste deel uit The Lunar Chronicles serie. In een futuristisch Nieuw-Beijing leven mensen en androïden door elkaar. Cinder, een getalenteerde monteur, is een cyborg en daardoor een tweederangsburger. Ze woont bij haar valse stiefmoeder, die haar beschuldigt van de ziekte van haar dochter. Maar Cinders stiefzusje is geen uitzondering: er woedt een dodelijke plaag in Nieuw-Beijing, die de bevolking verwoest. Als prins Kai opeens in haar werkplaats staat, verandert Cinders hele leven. En het laatste wat ze had verwacht, is dat ze het middelpunt van een intergalactische strijd zou worden. Cinder zal moeten kiezen tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad – maar om de toekomst van haar wereld te beschermen, zal ze eerst de geheimen uit haar verleden moeten ontrafelen.

Mijn laatste keuze is dan ook gevallen op, hoe kan het ook anders, Hof van doorns en rozen van Sarah J. Maas. Hof van doorns en rozen gaat over Feyre. Het bos waarin de negentienjarige Feyre woont is in de lange wintermaanden een koude, sombere plek. Haar overlevingskansen en die van haar familie berusten op haar vermogen om te jagen. Wanneer ze een hert ziet dat opgejaagd wordt door een wolf kan ze de verleiding niet weerstaan om te vechten voor de prooi. Maar om te winnen moet ze de wolf doden en daarop staat een prijs. Niet veel later verschijnt er een beestachtig wezen om vergelding op te eisen. Wanneer ze naar het gevreesde feeënrijk Prythian wordt gesleept, ontdekt Feyre dat haar ontvoerder geen beest is, maar Tamlin – een van de dodelijkste, onsterfelijke magische wezens ooit gekend. Terwijl ze op zijn landgoed verblijft, veranderen haar ijzige vijandige gevoelens voor Tamlin in een vurige passie die elke leugen en waarschuwing over de mooie, gevaarlijke wereld van de Elfiden in rook doet opgaan. Maar een oude, kwaadaardige schaduw groeit over het land, en Feyre moet een manier vinden om het te stoppen of Tamlin en zijn wereld zullen voor eeuwig verdoemd zijn.

Dit zijn mijn keuzes voor boeken die ik zou redden als mijn huis in brand zou staan. Welke zijn dat van jou? Laat het me weten, of check de Friday Five van de andere deelnemers!

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Conny (Connies Boekkies)
Nienke (Booksometea)
Kim (De Juf Leest)
Nora (Geekish)
Patricia (Donderdesign)
Luna (Leesdame)
Kwante (Kwante in Wonderland)

Eén gedachte over “ The Friday Five: Boeken die je zou redden als je huis in brand staat

Geef een reactie