The Friday Five: Boeken die beginnen met de letter Z

The Friday Five: Boeken die beginnen met de letter Z

Iedere vrijdag wordt de Friday Five georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy. De Friday Five is een tag waarbij verschillende boekbloggers 5 boeken noemen binnen een bepaald thema. De thema van deze week is: ‘Boeken die beginnen met de letter Z’.

We zijn alweer aangekomen bij de laatste letter van het alfabet, oftewel de letter Z. Ik verwachtte al wel dat er in mijn boekenkast een aantal boeken staan die beginnen met de letter Z. Uiteindelijk bleken er meer boeken te beginnen met de letter Z dan ik verwachtte. Hierdoor was het moeilijk om een goede keuze te maken, maar uiteindelijk is het wel gelukt om er vijf te kiezen!

Het eerst boek dat ik heb gekozen is Zwarte Vijvers van Amina Laffet. In Zwarte Vijvers worden verschillende maatschappelijke onderwerpen aangehaald, waardoor de lezer vooral aan het denken wordt gezet. Ook laat Zwarte Vijvers de gevolgen van deze maatschappelijke problemen zien. Zwarte Vijvers vertelt dan ook het verhaal van Rashad, Tamara, Nikkie en Derek.
Dombergen, 2032. Het geluid van een geweerschot echoot in Zwarte Vijvers, een beruchte gettobuurt. De dertienjarige Rashad wordt geraakt door een kogel die eigenlijk bedoeld was voor een bendelid. Hij heeft dringend hulp nodig, maar Zwarte Vijvers is recent uitgeroepen tot no-go zone, waar hulpverleners en politieagenten niet meer mogen komen. De zestienjarige Tamara komt meteen in opstand. Ze organiseert een demonstratie die uitmondt in een heftige clash tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe wet. Nikkie, een populaire influencer, gebruikt haar platform om jongeren te informeren, maar bevindt zich al gauw in een hachelijke situatie door de vele protesten. Derek, een arts-in-opleiding, waagt zijn leven om Rashad te redden, maar oplaaiend bendegeweld en de naderende betogers laten de boel al snel uit de hand lopen. Lukt het Rashad te redden, of wordt de jongen het eerste slachtoffer van de nieuwe wet?

Het volgende boek is Zomerburen van Rianne Robben. Diverse gebeurtenissen of gewoontes uit Zomerburen zijn erg herkenbaar. Tevens laat Zomerburen belangrijke thema’s naar voren komen. En vertelt Zomerburen het verhaal van Olivia en haar LGBTQ+-vrienden.
Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie alleen naar Australië vertrekt. Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen; over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt. Zou dat komen door de lieve lach en de mooie krullen van Ilse waar ze opeens zo vaak aan moet denken?

Uiteindelijk is de derde keuze gevallen op Zij en ik van Nic Stone. In Zij en ik leren de jongeren zichzelf beter kennen en ontdekken. En daarnaast zullen sommige situaties voor jongeren heel herkenbaar zijn! Zij en ik vertelt het verhaal van Jupiter, Courtney en Rae.
Jupiter en haar buurjongen Courtney zijn al elf jaar beste vrienden, maar alles verandert als de mooie, sprankelende Rae hun leven instapt.
Courtney ‘Coop’ Cooper: Gedumpt. Nog een keer. Normaal zou ik het niet erg vinden, maar dit moment negeert mijn beste vriendin Jupiter Sanchez me om een of ander meisje te appen.
Rae Evelyn Chin: Ik ben het ‘nieuwe meisje’, maar Jupiter en Courtney laten me voelen dat ik hier thuishoor. Ik wil hem kussen. En haar ook.
Jupiter ‘Jupe’ Charity-Sanchez: Het enige wat erger is dan het verliezen van het meisje dat je liefhebt aan een jongen, is haar verliezen aan jouw jongen. Ik moet iets doen.
Eén verhaal. Drie kanten. Geen gemakkelijke oplossingen. Als het gaat om liefde, aantrekkingskracht en relaties, is niets eenvoudig.

De volgende keuze is een verhaal geschreven door een hele goede schrijfster die er helaas niet meer is. Haar verhalen waren altijd super intrigerend en helaas zullen er geen meerdere meer volgen. Om deze reden wil ik één van haar verhalen in de spotlight zetten, namelijk Zwijgplicht van Helen Vreeswijk. Zwijgplicht vertelt het verhaal van Arjan.
Arjan moet voor school enkele weken stage lopen bij een verzorgingstehuis in de stad. Een opdracht die hij beslist niet ziet zitten: oude mensjes wassen en bedienen, het kan niet saaier. Maar daar heeft hij zich behoorlijk in vergist. Er vallen tijdens zijn dienst gewonden en zelfs doden. Het wordt pas echt luguber als een van de bewoners beweert dat er iemand rondloopt die het lot een handje helpt. Arjan twijfelt: oude mensen zijn toch seniel? Of spreekt de vrouw de waarheid? Op haar aandringen gaat hij op onderzoek uit, waardoor hij in een lastig parket komt. Feiten worden verdraaid en bewijzen worden verdoezeld. Wat een spannend avontuur leek, wordt een regelrechte nachtmerrie. Wie zal hem, een knaap van zeventien met een niet al te beste reputatie, geloven? En hij is niet de enige met een reputatie. Hij wordt met een geheim opgezadeld waar hij geen raad mee weet.

De allerlaatste keuze is gevallen op Zielen van Stephenie Meyer. Zielen is een verhaal dat ik lang geleden heb gelezen, maar toentertijd fascineerde Zielen mij enorm. Zielen vertelt het verhaal van Melanie.
Drie zielen. Twee lichamen. Eén overweldigende liefde. Onze wereld is overgenomen door een onzichtbare vijand: er waren zielen rond die het lichaam van hun gastheer of gastvrouw overnemen, waarbij de oorspronkelijke ziel langzaam vervaagt. Het grootste deel van de mensheid heeft inmiddels een gastziel. Melanie, een van de laatste ‘wilde mensen’, wordt op een dag in bezit genomen door Wandelaar. Wandelaar wist al dat het moeilijk was om in een mensenlichaam te wonen – de overweldigende emoties, de levendige herinneringen – maar dit lichaam verzet zich hevig: de vorige bewoonster weigert haar geest te laten overnemen. Melanie vult Wandelaars gedachten met beelden van Jared, de jongen van wie ze houdt. Wandelaar kan zich niet verzetten tegen de herinneringen die Melanies lichaam haar laten zien en ze begint wanhopig te verlangen naar een man die ze nog nooit heeft ontmoet.

Dit zijn mijn aanraders voor boeken die beginnen met de letter Z. Welke zijn dat van jou? Laat het me weten, of check de Friday Five van de andere deelnemers!

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Conny (Connies Boekkies)
Nienke (Booksometea)
Kim (De Juf Leest)
Nora (Geekish)
Patricia (Donderdesign)
Luna (Leesdame)
Kwante (Kwante in Wonderland)

Geef een reactie