The Friday Five: Boeken die beginnen met de letter M

The Friday Five: Boeken die beginnen met de letter M

Iedere vrijdag wordt de Friday Five georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy. De Friday Five is een tag waarbij verschillende boekbloggers 5 boeken noemen binnen een bepaald thema. De thema van deze week is: ‘Boeken die beginnen met de letter M’.

Mijn keuze voor ‘Boeken die beginnen met de letter M’ zijn een combinatie van series en standalones. Uiteindelijk heb ik de volgende vijf boeken gekozen.

Mijn eerste keuze is gevallen op Midnight Sun van Stephenie Meyer. Midnight Sun is een boek waar ik heel lang op heb gewacht, en daarnaast vond ik echt fantastisch. Het verhaal is echt een aanvulling op de Twilight serie, want het verhaal geeft veel meer inzichten en diepgang aan het verhaal en aan de personages. Midnight Sun wordt verteld vanuit het perspectief van Edward Cullen. Edward Cullen en Bella Swan ontmoetten elkaar in Twilight en er werd een iconisch liefdesverhaal geboren. Maar tot nu toe hebben we alleen Bella’s kant van het verhaal gelezen. Dit onvergetelijke verhaal, verteld vanuit Edwards perspectief, krijgt een nieuwe en donkere twist. De ontmoeting met Bella is de meest zenuwslopende en intrigerende gebeurtenis die hij in zijn jaren als vampier heeft meegemaakt. Hoe meer fascinerende details we leren over Edwards verleden en de complexiteit van zijn gedachten, hoe meer we begrijpen waarom dit de meest bepalende strijd van zijn leven is. Hoe kan hij zijn hart volgen als dit betekent dat hij Bella in gevaar kan brengen?

De tweede keuze is gevallen op de standalone Mijn jaar na jou van Nina de Pass. In Mijn jaar na jou wordt prachtig omschreven hoe moeilijk het is om een heftige gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een ongeluk, te verwerken. En hoe moeilijk het is om het verleden los te laten om weer verder in de toekomst te kunnen kijken! Mijn jaar na jou gaat over Cara. Cara overleeft een tragisch ongeluk, waarbij haar beste vriendin Georgina omkomt. Negen maanden later besluit Cara’s moeder dat een kostschool in de Zwitsere Alpen de nieuwe start is die haar rouwende dochter nodig heeft. Maar Cara weet dat het niks uitmaakt; Georgina is weg en niets zal haar terugbrengen. Op haar nieuwe school weet niemand iets over Cara’s verleden en ze is van plan dat zo te houden. Maar hoe ze ook haar best doet om afstand te bewaren, haar nieuwe vrienden breken de muur die ze zo zorgvuldig had opgebouwd langzaam af. Vooral de ongewone, oprechte Hector, die beter dan wie dan ook begrijpt hoe ze zich voelt. Hoe dichter Cara naar Hector toe groeit, hoe meer Georgina wegglijdt. Het leven omarmen betekent dat ze het verleden moet loslaten, maar Cara weet niet zeker of ze wel een tweede kans verdient.

De volgende keuze is gevallen op Het meisjesmanifest van Carlie van Tongeren. In Het meisjesmanifest wordt het onderwerp slutshaming op een uitstekende manier ten gehore gebracht! Het meisjesmanifest gaat namelijk over Tess, Kati en Sara. Tess heeft een fantastische zomer met Lars, maar als ze terugkomt op school is ze opeens het onderwerp van het ‘Slettenlied’, en heeft iedereen een mening over haar. Tess is boos en verontwaardigd en besluit het er niet bij te laten zitten: ze mag toch zeker zelf weten wat ze doet? Kati houdt van zingen en gitaarspelen, maar absoluut niet van in de spotlights staan. Ze zweert bij adviesartikelen uit tijdschriften, ook al voelt ze zich daardoor niet altijd beter over zichzelf. Als haar vriendin Tess opeens in het middelpunt van de belangstelling komt te staan, probeert ze zo goed als ze kan te helpen – maar dat lukt niet door op de achtergrond te blijven. Sara besluit dat dit Het Jaar Zonder Jongens wordt. Na een vervelende ervaring en dan ook nog eens het gedoe met Tess is ze er helemaal klaar mee. Maar sommige dingen kun je niet voor altijd wegstoppen, en Sara beseft dat zijzelf de enige is die haar problemen kan oplossen. En wat moet ze eigenlijk met die leuke jongen van de rubyvereniging?

Mijn vierde keuze is gevallen op Moxie van Jennifer Mathieu. In Moxie wordt feminisme op een luchtige en humorvolle manier onder de aandacht gebracht! Moxie gaat over Vivian Carter. Vivian is het namelijk zat. Ze is haar leraren zat, die altijd op de hand van de footballsterren zijn. Ze is de kledingsvoorschriften van school zat, en de jongen die de meisjes in de gang lastigvallen en seksistische opmerkingen maken tijdens de les. Maar vooral is ze het zat zich altijd aan de regels te houden. De moeder van Viv was een stoere punkrocker in de jaren negentig, een Riot Grrrl. Naar haar voorbeeld begint Viv met MOXIE, een feministische ‘zine’ dat ze anoniem op school verspreidt. Het is haar manier van stoom afblazen, maar al gauw verspreiden ook andere meisjes de boodschap van MOXIE. En dan blijkt dat ze niets minder dan een meidenrevolutie is gestart.

Mijn laatste keuze is gevallen op Mijn hele leven lang van Emma Anna. Mijn hele leven lang gaat over Lynn. “Verliefd worden op een vriend. Dat komt wel vaker voor. Maar wat als die vriend ook de beste vriend is van je vader? Wat als die vriend toevallig je leraar is? En wat als hij achttien jaar ouder is, maar er is niemand anders met wie het zo goed klikt? Dat overkwam mij dus. Nu, bijna vier jaar later, blik ik terug op die vurige, intense en meest liefdevolle relatie. Na het nieuws dat ik van mijn moeder heb ontvangen, realiseer ik me dat ik misschien toch nog niet over hem heen ben…” De negentienjarige Lynn is smoorverliefd op de vriend van haar vader, met wie ze een bijzondere band heeft. Tijdens een gezamenlijke vakantie in Ierland, blijkt zij niet de enige te zijn die met haar gevoelens in de knoop zit…

Dit zijn mijn aanraders van boeken die beginnen met de letter M. Welke zijn dat van jou? Laat het me weten, of check de Friday Five van de andere deelnemers!

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Conny (Connies Boekkies)
Nienke (Booksometea)
Kim (De Juf Leest)
Nora (Geekish)
Patricia (Donderdesign)
Luna (Leesdame)
Kwante (Kwante in Wonderland)

Geef een reactie