The Friday Five: Boeken die beginnen met de letter J

The Friday Five: Boeken die beginnen met de letter J

Iedere vrijdag wordt de Friday Five georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy. De Friday Five is een tag waarbij verschillende boekbloggers 5 boeken noemen binnen een bepaald thema. De thema van deze week is: ‘Boeken die beginnen met de letter J’.

Toen ik door mijn lijst ging van boeken die in mijn boekenkast staan die beginnen met de letter J was ik verbaasd dat het er niet zoveel waren. Uiteindelijk heb ik de volgende vijf boeken gekozen.

De eerste met de letter J is Jinxed van Amy McCulloch. Zelf heb ik het boek nog niet gelezen (#oeps!), maar Jinxed gaat over Lacey. Laceys grote droom is om later bij moncha te werken, het enorme technologiebedrijf dat de baku heeft uitgevonden, een digitaal huisdier waarmee je honderd keer meer kunt doen dan met een smartphone en die bovendien een echte vriend kan worden. Om haar doel te bereiken wil Lacey naar Profectus, een eliteschool waar alles draait om hightech. Wanneer ze wordt afgewezen, omdat ze zich geen geavanceerde baku kan veroorloven valt haar droom in duigen. Dan vindt ze onder een struik de kapotte resten van een level 3 baku. Met engelengeduld weet ze het ding te repareren, en dan staat er adembenemend mooie kat voor haar, die ze Jinx noemt. Tot haar vreugde krijgt ze met Jinx alsnog toegang tot Profectus. Maar dan beginnen de problemen. Jinx is anders. Hij lijkt soms wel… echt. En waarom is haar gezworen vijand Carter zo bovenmatig in hem geïnteresseerd?

De tweede keuze is Judas van Helen Vreeswijk. Een aantal jaar geleden heb ik ooit een boek van Helen Vreeswijk mogen ontvangen, en sindsdien heb ik bijna al haar boeken gelezen. Haar ervaringen bij de recherche gebruikt Helen Vreeswijk voor haar verhalen waarin misdaden tegen en door jonge volwassenen een grote rol spelen. Judas gaat over de Vlaamse Nadia die naar Nederland verhuist omdat haar vader gaat samenwonen. Het lukt haar niet om haar plek te vinden in de nieuwe omgeving. Haar accent alleen al geeft aanleiding tot pesten. Het begint in de klas, op het schoolplein en op straat. Daarna gaat het verder thuis, via de computer en sms. Op school ontstaat een ware haatcampagne. Thuis kan ze niet terecht. Haar moeder is al enkele jaren op wereldreis om haar innerlijke ik te zoeken. Haar vader heeft het te druk met zijn nieuwe liefde. Nadia belandt in een vreemd land, op een vreemde school met vreemde klasgenoten. Haar nieuwe moeder is vreemd, haar stiefbroer is vreemd en haar vader doet vreemd. Ze mist haar moeder en voelt zich alleen en niet begrepen. Aan wie moet ze hulp vragen? Nadia kwijnt weg. Ze mijmert over de vraag of ze gemist zou worden. Wat doet ze nog op deze wereld?

Mijn derde keuze is Jager van Julie Kagawa. Jager is het derde deel in de Talon serie van Julie Kagawa. En wat heb ik van deze serie genoten. De Talon serie gaat over Ember en haar broer Dante. Ember en haar broer Dante zijn jonge draken die voor het eerst worden losgelaten in de mensenmaatschappij. Eén zomer lang mogen ze als gewone tieners van hun relatieve vrijheid genieten vóór Talon beslist over hun toekomst. Broer en zus vermaken zich uitstekend met vrienden aan het strand, maar vooral de opstandige Ember wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Een van haar nieuwe vrienden is de knappe, serieuze Garret, van wie ze zeer menselijke kriebels in haar buik krijgt. Wat ze niet weet, is dat Garret is opgevoegd met maar één doel: hij moet draken die zich verborgen houden tussen de mensen opsporen en vernietigen…

De vierde keuze is gevallen op een thriller genaamd De jachtpartij van Lucy Foley. Bij deze thriller krijg je steeds beetje bij beetje informatie over wat er zich precies tussen oudejaarsavond en nieuwjaarsdag heeft afgespeeld. De jachtpartij gaat dan over negen vrienden die oudejaarsavond vieren in een idyllische villa in de Schotse Hooglanden. Het lijkt de perfecte plek om hun gehaaste Londense leven achter zich te laten en van elkaars gezelschap te genieten. Het ontbreekt de vrienden aan niets: ze hebben een prachtig uitzicht, een knappend haardvuur, een provisiekast vol eten en liters champagne. Maar wat ze ook hebben is geheimen voor elkaar, langgekoesterde jaloezie en bergen opgekropte woede. Terwijl de sneeuw buiten valt, wordt de spanning in de villa ondraaglijk. Als de lucht op nieuwjaarsdag opklaart is een van de gasten dood. En één van de anderen is de moordenaar.

De laatste keuze is gevallen op De jongen in de gestreepte pyjama van John Boyne. De film vond ik zeer aangrijpend, waarna ik ook het boek ben gaan lezen. De jongen in de gestreepte pyjama gaat over de negenjarige Bruno. Bruna verhuist in 1943 met zijn familie naar een plek ver weg. Hun nieuwe huis staat naast een hoog hek, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven zeer verschilt van dat van hem. Toch worden de jongens vrienden, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft.

Dit zijn mijn aanraders van boeken die beginnen met de letter J. Welke zijn dat van jou? Laat het me weten, of check de Friday Five van de andere deelnemers!

Laurie (Laurie’s Bookshelf)
Joany (Craving Pages)
Conny (Connies Boekkies)
Nienke (Booksometea)
Kim (De Juf Leest)
Nora (Geekish)
Patricia (Donderdesign)
Luna (Leesdame)
Dennis (CooleSuggesties)
Kwante (Kwante in Wonderland)

3 gedachten over “The Friday Five: Boeken die beginnen met de letter J

Geef een reactie